20 beste eco-vriendelijke cadeau-ideeën 2022 - Credo Marketing
duurzame kerstcadeau

20 beste eco-vriendelijke cadeau-ideeën 2022

Voor velen zijn de feestdagen de mooiste tijd van het jaar. Tegelijkertijd groeit het besef van de milieueffecten van het afval dat eromheen wordt geproduceerd. Een cadeau dat zorgvuldig is uitgekozen, betaalbaar en vriendelijk voor de planeet is, is moeilijk te overtreffen. Wij erkennen daarom vandaag de uitdaging om de tradities van cadeautjes delen met anderen in ere te houden en tegelijkertijd rekening te houden met de planeet.

Om je te helpen het perfecte duurzame cadeau te vinden, hebben we een lijst samengesteld met de beste milieuvriendelijke cadeau-ideeën.

Bij het kopen van milieuvriendelijke cadeaus is het uiteindelijke doel om artikelen te vinden die een glimlach op iemands gezicht toveren zonder de planeet te schaden. En wij kennen heel wat duurzame cadeau-ideeën die precies dat doen.

Enkele van de belangrijkste dingen die je moet overwegen bij het zoeken naar een milieuvriendelijk cadeau zijn: is het lokaal geproduceerd, duurzaam geproduceerd, consumeerbaar of duurzaam, weinig (of geen) afval en herbruikbaar? Het kan moeilijk zijn om een cadeau te vinden dat aan alle voorwaarden voldoet, maar het is nuttig om elk van deze kwaliteiten in gedachten te houden.

Om het risico te vermijden dat het geschenk op een stortplaats belandt, helpt het om bij de ontvanger na te gaan of het iets is dat hij of zij wil hebben. En we zijn ervan overtuigd dat je in deze lijst iets zult vinden dat ze leuk zullen vinden…

Als je onze lijst met de beste cadeau-ideeën hebt doorgenomen, ga dan naar de onderkant van de pagina voor tips over milieuvriendelijke manieren om cadeaus in te pakken.

Planten
Planten zijn geweldige cadeaus. In vergelijking met snijbloemen, waarvan het kweken, verpakken en vervoeren veel koolstof kost, zijn potplanten meestal veel beter voor het milieu.

Om het vervoer van het cadeau tot een minimum te beperken, kun je op zoek gaan naar planten in plaatselijke tuincentra en markten.

Je kunt ook overwegen om bloemen- en plantenzaden te kopen als cadeau, samen met een milieuvriendelijke bloempot. Op Etsy kun je bijvoorbeeld vaak biologisch afbreekbare plantenpotten vinden.

En voor zaden zou je allesvooruwdieren kunnen proberen.

Vogelvoederhuisje zonnebloempitten

Vogelvoederhuisje

Voor iedereen met een tuin is een vogelvoederhuisje een mooi milieuvriendelijk cadeau. Als u een plaatselijke onafhankelijke winkel kent die handgemaakte vogelvoederhuisjes verkoopt, zou dat een ideale plek zijn om er een te kopen.

In vergelijking met het bestellen van een massaproduct online, het kopen van een die is gemaakt en verkocht lokaal kunt u een klein bedrijf te ondersteunen, terwijl het verminderen van de ecologische voetafdruk van het geschenk.

Als de persoon voor wie je het cadeau koopt geen tuin heeft, kan dit nog steeds een optie zijn. Je kunt kleine vogelvoeders kopen die aan ramen en vensterbanken worden bevestigd.

Milieuvriendelijke Plasticvrije cosmetica

Wist je, elke plastic tandenborstel en scheerapparaat die je ooit hebt gebruikt nog steeds bestaat. Hier zijn enkele mileuvriendelijke alternatieven.

Het is tijd om plastic vaarwel te zeggen en hallo tegen metaal. Deze One-Time Scheerpakket een geweldig eco-vriendelijk cadeau voor jouw geliefden of voor jezelf. Verduurzaam je huishouden met plastic-vrije huishoudelijke producten van Second Nature. Allesreiniger in poedervorm en oplosbare wasstrips. Alle producten zijn duurzaam, vegan en van hoge kwaliteit.

de meest duurzame waterfles

Herbruikbare waterfles

Stranden vol met bergen plastic afval. Beelden die bijblijven. Of niet? Het gebruik van een herbruikbare waterfles kan helpen om de koolstofvoetafdruk te verminderen van iedereen die regelmatig water in flessen koopt.

Je kunt ook overwegen er een te kopen 500 ml waterfles van suikerriet Oasusbottle. Met deze duurzame waterfles, koop je niet alleen een mooi gevormde waterfles maar lever je ook een concrete bijdrage aan een betere wereld.

Herbruikbare waterflessen zijn vaak ontworpen om koude dranken koud. Maar als je op zoek bent naar een specifieke koffiebeker, check ons volgende tip…

Duurzame Take away bekers

Echt handing zo een meeneemkoffiebeker. Gewoon koffie drinken in de metro. Ken je eco-bewuste koffie liefhebbers? Als ze er nog geen hebben, kan een herbruikbare koffiebeker het perfecte cadeau voor hen zijn.

Een herbruikbare beker is een eenvoudige en effectieve manier om minder afval te produceren.

Alleen al in het Nederland worden jaarlijks miljarden wegwerpkoffiebekers gebruikt!

Sommige koffiezaken belonen je met extra loyaliteitspunten als je je eigen meeneembekers meeneemt. Het is een gemakkelijke manier om gratis koffie te krijgen.

 Noordermarkt amsterdam

Lokale producten

Boerderijwinkels zijn geweldige plekken voor milieuvriendelijke (en lekkere) cadeautjes.

Ze verkopen meestal een goed assortiment aan eten en drinken dat lokaal is geproduceerd. Dit betekent dat je er voedselgeschenken kunt vinden waarvoor een minimaal transport nodig was. Daarom leiden ze tot een lagere koolstofuitstoot dan levensmiddelen uit de supermarkt.

Koop Lokaal op de Noordermarkt elke zaterdag van 9-16 uur vind je hartje Jordaan de Noordermarkt met verse biologische groente, fruit, brood, kaas, paddestoelen, kruiden, vlees, vis, honing en andere lekkernijen.

Het aanbod varieert van winkel tot winkel, maar je kunt er lokaal gemaakte lekkernijen vinden zoals chocolade, bier, kaas, bakolie en chutney.

Je kunt ook overwegen een cadeau te kopen van een milieuvriendelijk merk als Toast Ale. Zij maken bieren van broodoverschotten en geven alle winst aan goede doelen die het voedselsysteem verbeteren.

KoRo kokosnootschaal 1 stuk

Milieuvriendelijke kokosnootkom

Kokosnootschalen zien er niet alleen heel opvallend uit, maar ze hebben als extra voordeel dat ze gebruik maken van de schalen van kokosnoten die anders verloren zouden gaan.

Wanneer kokosnoten worden geoogst voor olie, vruchtvlees en water, worden hun schalen vaak verbrand of weggegooid. Sommige duurzame bedrijven proberen dit te veranderen door de schelpen om te vormen tot unieke en praktische schalen.

Je kunt kokosnootschalen vinden in verschillende milieuvriendelijke online winkels, zoals KoRo. Ze variëren in prijs, maar in het algemeen kost een enkele kom tussen de €6 – €8.

Kaars

Een kaars cadeau geven aan jouw vriendin, zus, collega of moeder is altijd een goed idee. Doe een duurzame kaars cadeau van Brandt kaarsen.

Cedo tip! Om jouw kaarsen goed op te branden, is het belangrijk om het lontje kort (tot ongeveer 1 cm) af te knippen. Dan is de vlam wat kleiner en brandt je kaars rustiger. Hoe groter de vlam, hoe warmer je kaars en hoe sneller je kaars opbrandt.

 

Plasticvrij telefoonhoesje

Telefoonhoesjes zijn uiterst omdat ze mobiele telefoons helpen beschermen tegen beschadiging als ze worden gestoten of op de grond vallen. Maar het probleem is dat er zelden plasticvrije hoesjes te vinden zijn. Als je iemand kent die op zoek is naar een nieuw telefoonhoesje, kijk dan eens naar de milieuvriendelijke telefoonaccessoires van caseyamsterdam. Hippe en vegan telefoonhoesjes: goed voor dier en milieu én modern. Ze verkopen telefoonhoesjes voor iPhones en Samsung toestellen voor ongeveer £18 per stuk aan de volle prijs. Maar je krijgt 10% korting als je onze Wave kortingscode gebruikt (klik op de link voor details).

Boeken voor mensen met een groen hart

Het is altijd leuk om een goed boek cadeau te krijgen, vooral als het over je grootste interesses gaat. Als je een cadeau koopt voor iemand die veel om het milieu geeft, zal een boek over duurzaam leven zeker in de smaak vallen.

How Bad Are Bananas? Dit is een boek van Mike Berners-Lee dat de koolstofvoetafdruk van zowat alles bekijkt. Het is een briljant en vaak verrassend boek met handige tips over hoe je jouw koolstofvoetafdruk kunt verminderen.

Je zou ook kunnen kijken naar een financieel boek over het maken van bewuste winkelkeuzes. Enkele voorbeelden zijn The Year of Less van Cait Flanders en A Life Less Throwaway van Tara Button.

We hebben hier een link geplaatst naar groeneboekenshop.nl, dat onafhankelijke publicaties steunt die bijdragen aan een duurzame en leefbare wereld. Hoewel, als je ergens tweedehands exemplaren van de boeken kunt vinden, zijn deze beter dan gloednieuwe boeken wat betreft hun impact op het milieu.

Tweedehands kopen verhoogt de levensduur van het bestaande artikel en vermindert de noodzaak om nieuwe dingen te produceren en te distribueren. Deze processen leiden tot koolstofuitstoot, en worden dus best vermeden wanneer mogelijk.

Veganistisch receptenboek

Veganistische receptenboeken kunnen een nuttig en attent cadeau zijn voor iedereen die probeert duurzamer te eten. Zelfs als iemand niet volledig veganistisch is, is de kans groot dat hij of zij graag veganistische maaltijden kookt en eet.

Een andere aanrader is Easy vegan bekroond met de Vegan Award 2018: recepten van Sanne van Rooij van Living the Green Life. Dit receptenboek richt zich op veganistisch eten dat lekker en makkelijk te maken is.

Kijk voor meer ideeën eens in de veganistische kookboeken op groeneboekenshop.nl. Denk ook aan onze tip in het vorige punt om waar mogelijk tweedehands boeken te kopen in plaats van nieuwe.

Duurzame kleding

Goedkope materialen en slechte afwerking: Omdat de kleding in het buitenland wordt gemaakt, wordt fast fashion ook gezien als een bijdrage…significante milieu- en arbeidsproblematiek.

Duurzame kleding is niet meer saai of duur.

Wil je milieuvriendelijke kleding en accessoires cadeau doen? Elke dag openen nieuwe winkels met duurzame mode.
Wanneer je bewust kiest voor duurzaam, krijg je vaak persoonlijk advies. Persoonlijke aandacht is altijd het beste cadeau.

Voor een grote collectie duurzame mode bezoek Brandmission winkels in Haarlem en Amsterdam

Milieuvriendelijke zeepduurzame zeep lang meegaat | seepje

Zeep van goede kwaliteit is een zeer populair cadeau. Als essentieel huishoudelijk product kun je erop vertrouwen dat een stuk zeep niet verloren gaat. Het belangrijkste waar je op moet letten bij het kopen van milieuvriendelijke zeep is dat het plasticvrije verpakkingen heeft en duurzame ingrediënten gebruikt. In onze gids met de beste milieuvriendelijke huishoudelijke en schoonmaakproducten hebben we Seepje opgenomen, een uitstekende keuze.

Kijk ook eens in onafhankelijke winkels bij jou in de buurt. Misschien vind je daar wel milieuvriendelijke zepen die je nergens anders vindt.

Geef een boompje

Meer bomen planten is essentieel voor de planeet. Een van de beste milieuvriendelijke cadeau-ideeën is dan ook een donatie om namens iemand anders bomen te planten. Geef eens iets anders… Geef een boom cadeau. Een origineel, duurzaam en symbolisch cadeau in trendy geschenkverpakking.

Donatie voor goede doelen deze feestdagen

Het kopen van een liefdadigheidsgeschenk heeft vele voordelen: uw geld gaat naar een goed doel, het geschenk kan een positief verschil maken en het voorkomt het risico dat een fysiek geschenk verloren gaat.

Als je zou willen helpen door het storten van een klein bedrag zou dit geweldig zijn.
Geld doneren aan een goed doel naar hulp voor kinderen komende feestdagen   i.p.v het versturen van een kerst of nieuwjaarswens willen wij hierbij warm aanbevelen aan iedereen.

Oxfam biedt een scala aan cadeaubonnen, waaronder die met betrekking tot milieukwesties. Voorbeelden van Oxfam-cadeaukaarten die wij hebben gezien, zijn er een voor 10 euro die boeren helpt die te maken hebben met klimaatverandering. Een andere optie voor 20 euro biedt een bijenteelttraining.

Of je kunt specifiek doneren aan een goed doel dat werkt aan de bestrijding van milieuproblemen. Denk aan The Climate Coalition, Rainforest Trust of een andere organisatie waarvan je weet dat de ontvanger er veel om geeft.

Duurzame chocolade

Er zijn veel grote problemen met de wereldwijde chocolade-industrie, waaronder moderne slavernij, kinderarbeid en ontbossing.

Maar gelukkig zijn er verschillende chocolademerken zoals Tony’s Chocolonely en Divine die campagne voeren voor verandering binnen de industrie. Zij werken hard om ervoor te zorgen dat hun chocolade ethisch en duurzaam wordt gemaakt.

Bij het zoeken naar duurzame chocolademerken helpt het om te zoeken naar merken met een Fairtrade- of Rainforest Alliance-certificaat. Deze geven aan dat ze ethische en duurzame praktijken volgen.

Kunst en klimaat een goede combinatie klimaat van nicole

Abstract schilderij

Als je een cadeau wilt geven dat lang meegaat en (hopelijk!) niet verloren gaat, is een handgemaakt voorwerp zoals een tekening, prent of schilderij een geweldig idee.

Het is ideaal als je kunst kunt weggeven die je zelf hebt gemaakt. Op die manier is er weinig vervoer nodig om het cadeau te bezorgen, zeker als je het persoonlijk kunt overhandigen. Je kunt ook gerecycled papier gebruiken om het zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Je kunt het cadeau helemaal afstemmen op de persoon aan wie je het geeft. Als ze van fietsen houden, kun je bijvoorbeeld een fiets tekenen, zoals op de foto hierboven.
Koop duurzame schilderkunst
Maar voor iedereen die niet zo artistiek is, geen zorgen! Kunstenaars werken massaal met duurzame materialen of nemen de klimaatverandering als onderwerp van hun kunstwerken.

 

Er zijn heel veel handgemaakte kunstwerken online te koop. Etsy is een goede plek om te beginnen. Daar kun je veel mensen vinden die kunst verkopen voor redelijke prijzen.

Nicole Gigigatti is een nederlands kunstenares en ontwerpster, haar filosofie is opgemaakt uit liefde voor de natuurlijke wereld en mensen daarin. In haar werk zoekt ze naar materialen die snel bewerkt kunnen worden, zoals graffiti, markers, oliepastels en acrylverf om deze fysieke expressie mogelijk te maken. Nicole biedt kunst die in het teken staat van duurzaamheid en de circulaire economie. Je kunt altijd contact opnemen om een offerte aan te vragen. Het zal waarschijnlijk wat duurder zijn, maar je kunt ook kijken op online kunstsites als Artfinder en Saatchi Art.

E-voucher
Zoals we al eerder zeiden over het idee van een liefdadigheidsgeschenk, zijn enkele van de beste milieuvriendelijke geschenken diegene die geen fysieke objecten zijn. Deze geschenken vermijden het risico op afval.

Je kunt een e-voucher kopen voor bijna alles waarvan je denkt dat ze het leuk zullen vinden. Vervolgens drukt u het af of stuurt u het per e-mail (de meest milieuvriendelijke optie).

Misschien kun je een cadeaubon kopen voor hun favoriete restaurant in de buurt, of voor een duurzaam modemerk waar ze van houden. U kunt zelfs een bon kopen voor een dagje uit via een site als Red Letter Days of Buyagift.

Of, als u nog een stap verder wilt gaan om er zeker van te zijn dat uw cadeau wordt gebruikt, probeer dan het laatste idee op deze lijst.

Geld

Het belangrijkste is dat uit je geschenk blijkt dat je moeite hebt gedaan om de

Als je een milieuvriendelijk cadeau zoekt, kun je niet misgaan met geld. Door iemand geld te geven, kun je erop vertrouwen dat het niet op een stortplaats terechtkomt.

Als je bang bent dat het niet attent genoeg voelt als een geschenk, zou je een manier waarop ze het geld te besteden in uw kaart te vermelden aan hen. Als je met ideeën worstelt, kun je misschien een dagje spa of een soortgelijk zelfzorgidee voorstellen.

Als je op zoek bent naar duurzame artikelen met korting, houd dan onze pagina met milieuvriendelijke aanbiedingen in de gaten.

Duurzame geschenkverpakking

Natuurlijk doe je je best om een cadeau dat je met zorg hebt uitgekozen zo feestelijk mogelijk in te pakken.Helaas is niet al het inpakpapier recyclebaar. Maar gelukkig is het gemakkelijk om inpakpapier te vinden dat dat wel is als je weet waar je op moet letten. Het duurzaam inpakken van cadeautjes, kan op verschillende manieren. Cadeaupapier dat is versierd met folie of glitter kan meestal niet worden gerecycled. Als je inpakpapier koopt, zoek dan naar rollen waarop op het etiket staat dat ze gerecycled kunnen worden. Als je thuis al een rol hebt, staat er misschien op de achterkant van het papier of het recyclebaar is.

Credo tip: Handige truc waarmee je zelf kunt testen of jouw inpakpapier recyclebaar is: plooi het op. Als het opgerold blijft, is het waarschijnlijk recyclebaar. Als het snel weer uitrafelt, is het dat waarschijnlijk niet.

Pak cadeaus in met bruin papier
Je kunt recyclebaar inpakpapier kopen, maar een andere goede keuze is gewoon bruin papier. Bruin papier kan worden gerecycled en het is vaak vrij goedkoop om grote rollen te kopen in hobbywinkels. Op het moment van schrijven kost een rol kraftpapier van 9 meter bij Hobbycraft bijvoorbeeld een paar euro.

En vastgebonden met touw of hergebruikt lint is het nog mooier…

Gebruik oude kleren als stoffen cadeaupapier
Stoffen cadeaupapier is briljant omdat je het niet per se hoeft te kopen. Als je thuis oude kleren hebt die je niet meer draagt, maar die je om welke reden dan ook niet kunt verkopen of schenken aan een liefdadigheidswinkel (bijvoorbeeld omdat ze uit vorm zijn geraakt), kun je ze omwerken tot cadeaupapier.

Dat is heel eenvoudig. Je knipt gewoon een stuk stof uit dat groot genoeg is om het cadeau in te pakken, en maakt er een strik omheen.

Als je het stoffen cadeaupapier hebt gemaakt, kun je het steeds opnieuw gebruiken. Om te voorkomen dat het wordt weggegooid, vraag je bij degene die het cadeau krijgt na of hij/zij van plan is de stof opnieuw te gebruiken. Zo ja, perfect. Maar zo niet, dan kun je het altijd terugvragen (minus het cadeau, natuurlijk) om het opnieuw te gebruiken voor toekomstige cadeaus.

Hergebruik lint en touw
Als je ooit een cadeau krijgt dat met lint of touw is vastgebonden, kun je het de volgende keer dat u een cadeau inpakt opnieuw gebruiken. Het is een geweldige manier om geld te besparen en verspilling te voorkomen.

Of, wanneer je er toch voor kiest om lint of touw te kopen om een cadeau mee in te pakken, bedenk dan dat touw vaak milieuvriendelijker is dan lint, omdat het eerder recyclebaar en biologisch afbreekbaar is.

Het is mogelijk om een rol lint te kopen die recyclebaar is, maar het is soms moeilijker te vinden. Doe wat onderzoek en zoek misschien op sites als Etsy naar milieuvriendelijke linten.

Gebruik een cadeauzakje
Het gebruik van een cadeauzakje is een geweldige manier om een cadeau te presenteren, en een groot voordeel is dat het zakje zelf gemakkelijk jarenlang kan worden hergebruikt.

Bewaar de cadeauzakjes die je krijgt, want ze komen zeker van pas bij de volgende keer dat je een cadeau weggeeft. En als je ooit een nieuwe koopt, zoek dan naar recycleerbare tassen. Of probeer er een te vinden die gemaakt is van bruin en/of gerecycled papier.

Hergebruik dozen en verpakkingen van leveringen
Een goede manier om gebruik te maken van dozen en verpakkingen van leveringen is ze te hergebruiken als geschenkdozen. We weten zeker dat niemand het erg vindt als de cadeaus niet perfect gepresenteerd zijn als je uitlegt dat je de dozen wilde hergebruiken om afval te voorkomen.

Als u echter niet houdt van het uiterlijk van een cadeau in een kartonnen doos, houd dan rekening met de eerdere tips in deze lijst.

Koop recycleerbare wenskaarten
Zodra het cadeau zelf is ingepakt en klaar is om te worden gegeven, is de laatste stap het schrijven van de kaart.

Een milieuvriendelijke optie (als je vertrouwen hebt in je artistieke vaardigheden) is om je eigen kaart te maken met gerecycled papier. Een handgemaakte kaart heeft een veel kleinere ecologische voetafdruk dan een in massa geproduceerde wenskaart uit de supermarkt of een online winkel.

Maar als je liever een kaart koopt dan maakt, kijk dan uit naar recyclebare kaarten. Als het niet meteen duidelijk is of een kaart kan worden gerecycled, bedenk dan of de kaart is versierd met glitter, lijm of een folieontwerp, want die zijn waarschijnlijk niet recyclebaar.

Hoewel velen graag kaarten uitdelen naast geschenken, heb je ook de mogelijkheid om geen kaarten te schrijven als je afval wilt voorkomen. Het is helemaal aan je!

 

Kom jij ons team versterken?

Vul hieronder je gegevens en een korte motivatie in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Kom je er niet uit?

Quick Apply Image